Overige Hypotheekvormen

Maximale hypotheekrenteaftrek.

Je betaalt alleen rente en geen aflossing.

Fiscaal aantrekkelijk

Je spaart of belegt om aan het einde van de looptijd de hypotheek af te lossen. In de meeste gevallen betaal je geen belasting over het opgebouwde vermogen.

Divers.

Er zijn erg veel varianten met veel verschillende benamingen. Hieronder vind je meer informatie.

Spaarhypotheek in beeld

Overige hypotheekvormen.

In het verleden is een groot arsenaal aan verschillende hypotheekvormen bedacht. Veel oude hypotheken kennen nog steeds een hypotheek die geheel of deels uit deze vormen bestaat.

Voordelen overige vormen
  • Fiscaal aantrekkelijk
  • Mogelijk hoge gegarandeerde rentevergoeding
  • Mogelijk hoge beleggingsopbrengst
Aandachtspunten overige vormen
  • Vaak hoge kosten in product
  • Mogelijk te weinig vermogensopbouw

Tot 2013 kon je kiezen uit een groot aantal verschillende hypotheekvormen. Één van de populairste vormen was de spaarhypotheek of bankspaarhypotheek. Daarbij betaal je rente over de hypotheek en heb je een aparte polis of geblokkeerde rekening waarop je spaart voor de aflossing. De hypotheekrente en de rentevergoeding zijn aan elkaar gekoppeld. Bij een wat hogere rente is dat een erg aantrekkelijke vorm die je ook zeker niet zomaar overboord moet gooien als je een nieuwe hypotheek afsluit. In veel gevallen kun je deze constructie meenemen. Naast sparen op basis van een gegarandeerde vergoeding kon je ook kiezen om je inleg te laten beleggen in een kapitaalverzekering. Nou zijn in het verleden veel te hoge rendementen voorgespiegeld en waren kosten dermate hoog, dat de opbrengst nogal tegenvalt. Maar er zijn ook uitstekende varianten die nog steeds de moeite waard zijn. Tenslotte noemen we nog de beleggingshypotheek in box 3. Hierbij heb je een geblokkeerde beleggingsrekening zonder verzekeringselement. Met de opbrengst van de beleggingen los je uiteindelijk (een deel van) je hypotheek af. We raden aan om je hypotheek goed onder de loep te nemen en bij een nieuwe hypotheek niet zonder meer afscheid te nemen van deze hypotheekvormen.

Wij gebruiken alleen cookies om webverkeer te analyseren. Door gebruik te maken van EnschedeHypotheek.nl ga je hiermee akkoord. Akkoord