Lineaire Hypotheek

Snelle aflossing.

De totale hypotheek wordt gedeeld door de looptijd in maanden. Dat is je maandelijkse aflossing. De rest is rente.

Dalende maandlasten.

De aanvangslasten van deze hypotheek zijn hoger dan bij andere hypotheekvormen. Elke maand dalen je lasten. Over de hele looptijd ben je het goedkoopste uit.

Lage looptijdrente.

Looptijdrente is het gemiddelde rentepercentagere dat je gedurende de hele looptijd van de hypotheek betaalt. Doordat je snel aflost, kom je eerder in aanmerking voor het verlagen van risico-opslagen.

Lineaire hypotheek in beeld

Lineaire hypotheek

Over de hele looptijd gezien is een lineaire hypotheek de goedkoopste variant.

Voordelen lineaire hypotheek
  • Snelle aflossing van je hypotheek
  • Volledige aflossing van je schuld
  • Daling van je maandlasten
Aandachtspunten lineaire hypotheek
  • Je lasten zijn bij aanvang hoog
  • Minder geschikt voor jonge gezinnen

Vanaf 2013 is het voor starters verplicht om de hypotheek in maximaal 30 jaar volledig af te lossen. Dat kan door middel van een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing. Je lening wordt elke maand iets lager en daardoor betaal je elke maand iets minder rente. De maandlasten van een lineaire hypotheek zijn bij aanvang circa 1,5 keer hoger dan bij een annuïteitenhypotheek. Maar de maandlast wordt elke maand lager en na verloop van tijd (na circa 12 jaar) betaal je minder dan bij de annuïteitenhypotheek. Over de hele looptijd gezien is de lineaire hypotheek de goedkoopste.

Bij een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie kun je bij veel geldverstrekkers tijdens de looptijd in aanmerking komen voor het verlagen van de rente. Hoe sneller de hypotheekschuld daalt, hoe eerder de rente naar beneden kan. Dit kan een extra voordeel opleveren bij een lineaire hypotheek. Sommige banken verlagen de rente uit zichzelf, maar bij de meesten moet je altijd nog zelf alert zijn. Wij checken periodiek of je hiervoor in aanmerking komt! Een lineaire hypotheek is geschikt als je snel wilt aflossen en de maandlasten nu prima kunt opbrengen.

Wij gebruiken alleen cookies om webverkeer te analyseren. Door gebruik te maken van EnschedeHypotheek.nl ga je hiermee akkoord. Akkoord