Annuïteitenhypotheek

Iedere maand hetzelfde bedrag.

Bij een annuïteitenhypotheek bestaat de maandelijkse afschrijving uit rente en aflossing. In het begin meer rente dan aflossing, aan het eind meer aflossing dan rente.

Netto maandlast stijgt.

Je betaalt in het begin veel rente, aan het eind weinig. Doordat je steeds iets minder rente betaalt, neemt het fiscale voordeel af en stijgt de netto maandlast.

Volledige aflossing.

Aan het einde van de looptijd is je annuïteitenhypotheek volledig afgelost.

Annuiteitenhypotheek in beeld

Annuiteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is de meest gekozen aflossingsvorm. De maandlast bestaat uit rente en aflossing. Het bruto maandbedrag is elke maand gelijk.

Voordelen Annuiteitenhypotheek
  • Volledige aflossing gedurende de looptijd
  • Relatief lage lasten aan het begin van de looptijd
  • Bruto maandlasten blijven gelijk gedurende de looptijd.
Aandachtspunten Annuiteitenhypotheek
  • De hypotheekschuld neemt langzaam af
  • De netto maandlast stijgt gedurende de looptijd

Vanaf 2013 is het voor nieuwe hypotheken verplicht om de volledige lening in maximaal 30 jaar af te lossen. Je kunt kiezen uit annuïtair aflossen en lineair aflossen. Bij een annuïteitenhypotheek zijn de maandlasten in het begin een stuk lager dan bij de lineaire hypotheek. Daarom wordt meestal voor de annuïteitenhypotheek gekozen. Bij een annuïteitenhypotheek bestaat je maandbedrag uit rente en aflossing. In het begin los je nog weinig af, aan het einde van de looptijd bestaat je maandlast voor het grootste deel uit aflossing. Doordat je steeds iets minder rente betaalt, wordt je hypotheekrenteaftrek minder gedurende de looptijd. Deze hypotheekvorm is voor vrijwel iedereen geschikt.

Bij een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie kun je bij veel geldverstrekkers tijdens de looptijd in aanmerking komen voor het verlagen van de rente. Bij een annuïteitenhypotheek los je langzaam af. Er komt dan vanzelf een moment dat de rente omlaag kan. Een aantal banken verlaagt de rente uit zichzelf, maar bij de meeste moet je altijd nog zelf alert zijn. Wij checken sowieso periodiek of je hiervoor in aanmerking komt!

Wij gebruiken alleen cookies om webverkeer te analyseren. Door gebruik te maken van EnschedeHypotheek.nl ga je hiermee akkoord. Akkoord